Американци харесаха Ново село и Безмер
Американци харесаха Ново село и Безмер / netinfo

Съвместното използване на полигона “Ново село” авиация и сухопътни войски доказва неговата голяма ефективност, заяви директорът на тристранното военно учение “Незабавен отговор 2006” полк. Джеймз Шамуей.

Той даде висока оценка на полигона и заяви, че авиобаза Безмер предлага отлични условия за съвместни учения на български и чуждестранни военни части в по-големи мащаби.

Бойната подготовка на военнослужещите от Българската армия е на ниво, но има какво да почерпим от опита на бойците от американската и румънската армия, както и те от нас, коментира командирът на тристранното учение „Незабавен отговор 2006” от българска страна полковник Петър Петров.

Пред медиите бе направена демонстрация на елиминиране на противникова засада на конвой. В операцията бяха включени хеликоптери Блек Хоук и Ми- 17 за въздушна и медицинска поддръжка.

Във взводовете по равно са включени български, американски и румънски военни. Учението на българска територия продължава до 23 юли, след това то ще продължи в Румъния.

В предпоследния ден на занятието ще бъде направен въздушен десант от 30 военни на румънския полигон “Капу Миндя.” Заключителната част на българска територия ще бъде с извеждане на конвой до българо-румънската граница.

В момента в “Незабавен отговор 2006” участват над 2000 военнослужещи и от трите страни самолети F- 15, СУ- 25, хеликоптери Блек Хоук, Ми-17 колесна и подържаща техника. Цялата издръжка по изхранването и горивата на учението са поети от американска страна.