Ало-измамници и в Пловдив замесиха името на полицейски шеф от региона
Ало-измамници и в Пловдив замесиха името на полицейски шеф от региона / БГНЕС, архив

Няколко опита за телефонни измами са направени днес Пазарджишко, съобщи говорителят на дирекцията на МВР Мирослав Стоянов. Мошениците прилагат най-актуалния за момента сценарий - представят се за полицейски офицери.

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами

В някои разговори гласът отсреща се е представил като "комисар Тодоров от отдела за тежки престъпления". Същата фамилия носи началникът на КАТ в града, а в паниката хората надали ще се сетят кой отдел оглавява, след като името им прозвучи познато.

Престъпниците отново избират възрастни и наивни хора. Съобщават им, че техен син, дъщеря или внуци са задържани в ареста за престъпление или катастрофа. Предлагат помощ, срещу която искат пари.

Ало-измамници се изхитриха, представят се за полицейски шефове

Схемата е доста популярна и може би затова този път няма пострадали. От МВР предупреждават хората в никакъв случай да не дават спестявания или ценности на непознати.

Преди дни Пазарджик отново бе замесен в темата за телефонните измами, след като шефът на Интерхотел "България" в Бургас Георги Мицов сподели във Facebook, че неговият заместник е получил такова обаждане. Мъжът от другата страна на линията се представил за началник на РДВР. От името на известния адвокат Марин Марковски поискал 6000 лева за преводач и храна на арестуван английски турист.

Проверка на Мицов показала, че номерът, от която е направено обаждането, е на човек от Пазарджик, на чието име се водят още над 200 предплатени карти.