Нашата политика е „Лукойл“ да плаща данъци в България, каза още той
Нашата политика е „Лукойл“ да си плаща данъците в България, а от друга страна се предприемат всички мерки цените на горивата да продължават да вървят надолу. Това заяви служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на участието си в петъчния парламентарен блиц контрол. 

От парламентарната трибуна Алексиев припомни, че „Лукойл“ вече е превел авансово данък в размер на 90 млн. лева.

„Очакваме догодина около 600 млн. лева, във връзка с това, че преместиха дейността си в България, да бъдат платени към бюджета от страна на „Лукойл“. Същевременно и цените на горивата вървят надолу“, посочи Алексиев. 

Без отстъпка за литър гориво от януари

Отговорът на служебния вицепремиер по икономическите политиките бе след въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който поиска информация за това дали „Лукойл“ и „Литаско“ вече са преместили дейността си в България и формират ли печалбите си в страната. 

„Смятаме да продължим с нашия законопроект, който е за компенсации на потребителите, предвиждащ да се изземат част от свръхпечалбите на групата „Лукойл“ във Фонда за енергийна сигурност“, отбеляза Добрев. Той посочи, че ще се радва, ако администрацията на служебния кабинет окаже съдействие при изготвянето на финалните текстове.
Иван Лазаров/БТА