Без отстъпка от 25 стотинки за литър гориво от януари догодина. Това се случи в Народното събрание днес при гласуването на удължаване на бюджета.

Вчера министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че отстъпка ще има и през 2023 година, без значение дали е бензин, газ или дизел. Днес, обаче, се оказа, че това няма да е така, защото при удължаване на бюджета депутатите отхвъриха именно текста, с който 25-те стотинки продължаваха и през януари. Така че равносметката е, че от 1 януари догодина ще плащаме горивата на редовните им цени, съобщи NOVA.

Кабинетът няма механизъм за директно подпомагане, обясни министърът на финансите Росица Велкова. 

„Не се прие мярката да продължи с още 1 месец. Както знаете са постъпили от „Лукойл” 72 млн. авансова печалба. За да разработи мярката, Министерският съвет трябва най-малко 14 дни обсъждане. Очаквахме че в парламента ще бъде прието удължаването и за януари месец. Сега ще се наложи Националната агенция по приходите да запознае всички потребители, че от 1 януари 2023 г. няма да има 25 стотинки отстъпка при горивата. МС не може да възлага функции на Националната агенция по приходите. Те са разписани в закона и само Народното събрание може да възлага”, поясни още министър Велкова.
nova.bg