/ БГНЕС
Народните представители сласуваха на първо четене Законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители. С проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за компенсация на високите цени на моторните горива. Законопроектът предвижда отстъпката за гориво да може да стига до един лев. От няколко парламентарни групи изразиха притеснението, че законопроекта на ГЕРБ противоречи на европейските директиви. В крайна сметка законопроектът беше приет на първо четене с 166 гласа "за", 6 "против" и 42 "въздържали се".

Според законопроектът, компенсацията за литър гориво е до левче на литър гориво.Предвижда се те да бъдат събирани от рафинериите, които внасят руски суров петрол, на база на дерогация, като ще се изплаща компенсация от близо на килограм, която ще се изчислява. След това събраните средства ще се връщат към битовите потребители.

По-рано министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов обясни, че свръхпечалбите на "Лукойл" се определят от международните пазари и котировките на двата сорта руски петрол - на "Брент" и "Урал". Не е ясно дали и как динамиката в международните пазари биха повлияли на размера на свръхпечалбите на "Лукойл", съответно и на предвижданата компенсация в приетия законопроект на ГЕРБ.

"Добре е да говорим, че сте евроатлантици до момента, в който не изградихте "Руски поток", до момента, в който не гласувахте за хартиените бюлетини с БСП", каза Йордан Иванов от "Демократична България" от трибуната на Народното събрание в началото на пленарното заседание. Иванов посочи, че по поводът за днешната му декларация е скандалът с Пловдивския панаир, които се дава на Почетния консул на Русия в Пловдив - Георги Гергов. Той подчерта, че все още има шанс това решение да бъде отменено.

Борисов: Коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме по 1 лв. на българите от горивата

Делян Добрев от ГЕРБ отговори и направи процедурно предложение и предложи в дневния ред да бъдат включени Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от него, както и да се включи разглеждане на Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. "Да дадем шанс на Йордан Иванов да покаже, че е евроатлантик. По думите му причината за 20-ти път да повдига темата е, за "да проверим кои са в коалицията Лукойл и кои са в "анти коалицията Лукойл", посочи той. Добрев предложи предложените законопроекти да бъдат първа и втора точка в дневния ред. Предложението беше прието с 118 гласа "за".

Георги Свиленски от БСП пък предложи разглеждането на промени в Кодекса на труда да стане първа точка.

"Да гласуваме минималната работна заплата 850 лева, след което да преминем към Бюджета", каза той. Предложението не беше прието, то получи подкрепата на едва 103 депутати. Последва и още едно процедурно предложение, което предвиждаше промените в КТ да станат трета точка в дневния ред. Предложението отново не беше прието и получи подкрепа от 105 народни представители.

Министър Стоянов обяви: Остава ли отстъпката от 25 ст. за гориво и догодина

Тихомир Георгиев от "Български възход" пък предложи точката, касаеща минималната работна заплата, да стане първа точка в дневния ред на депутатите за утре и добави, че те искат минималната работна да стане 1050 лева. Предложението не беше прието, получи само 58 гласа "за".

Божидар Божанов от "Демократична България" пък предложи точката за минималната работна заплата да замени гледането на ветото на президента за Изборния кодекс на утрешното пленарно заседание. Росен Желязков, зам.-председател на Народното събрание обясни, че това са две процедури и ще бъдат гласувани отделно. Първото гласуване беше за отпадане на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Предложението не беше прието, получи подкрепата на 101 депутати, така второто гласуване отпадна.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" пък отбеляза, че българските граждани не разбират кое е по-важно за БСП - хартиените бюлетини или минималната работна заплата.

Георги Свиленски отговори на Митев и посочи" "БСП ясно е подредило своите приоритети. Кое не ви е ясно, минимална работна заплата 850 лв. и възможност за българските граждани да гласуват и на хартия, и на машина", подчерта той.
БГНЕС