В парламента има нова коалиция - коалицията "Лукойл", обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг. 

"БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95, обясни той. Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през "Газпром" и неговите дъщерни фирми и "Лукойл" през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна", заяви Бойко Борисов.

Отхвърлиха искането на ГЕРБ за изземване на част от приходите на "Лукойл" в България

Той благодари на ДБ и ДПС, които нарече евроатлантически партии. "Надявам се в зала да се преодолеят тези пречки. Благодаря на „ДА, България“ и ДПС. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха, от една страна ГЕРБ- СДС, ДА България и ДПС, от друга страна партиите на Лукойл, вече една година милиарди изтичат от България в посока на тези компании", добави Борисов.

 


"2 млрд. и 100 млн. е печалбата на "Лукойл" тази година. Защо от догодина ще си внасят вноските? Тая година като са изсмукали от джоба на българите парите за нафтата и бензина, защо от тази година не го направят?", запита риторично Борисов. "Каква е тая година? Годината на партията на промяната. Те тая година са се напечелили - от 2,1 млрд. 700 млн. могат да дадат", добави лидерът на ГЕРБ.

"Проф. Габровски има всички правомощия да си прави срещи и разговори. Ние сме обещали, че с първия мандат ще има експертно правителство. Всички решения си ги взима той, ние му помагаме с писма и други неща. Той е упълномощен да направи всичко, за да има редовно правителство", заяви Борисов по темата за кандидатурата на Николай Габровски за премиер.

Той отхвърли твърденията на партиите, че не искат Габровски за премиер, не защото не го харесват, а защото ГЕРБ са в изолация.

"Няма и една седмица да мине и по същия начин ще им бъде отговорено и на тях. И ще видим кой е в по-голяма изолация. На тях кой ще им каже да тогава? Ние сложихме човек, който може да договори експерти. Иначе ще се отива на избори. Не е сериозно да кажеш, че първата по машинен вот партия в страната е в изолация - това не е сериозно. И това да ми го казва шестия със 7% или по-малко. С техните машини, с техните флашки, с техните преброители и с техния министър станахме първи. Това ни дава самочувствие", посочи лидерът на ГЕРБ.

Той отрече по време на посещението си в Истанбул миналата седмица да е имал среща с турския президент. "Бях там на вечерня, да бият камбаните на Св. Стефан с вселенския патриарх и Йерусалимската църква. За да дадат дарение за нашия храм в Южния парк. Дето се казва слагаха ме на трон, аз не исках да седна. От там на колата и може да се провери кога сме минали границата. Ако се бях срещнал с Ердоган, за мен това щеше да бъде чест и щях да го оповестя. Мигрантската криза без тях не може да се овладее", добави той.