Държавата ще може да поема контрола при нужда над петролните рафинерии у нас. Това гласуваха на първо четене от енергийната комисия в парламента, информира Националната телевизия. Според промените в закона, контролът ще бъде осъществяван от министъра на икономиката, който ще има право да назначи особен търговски управител в съответната нефтопреработваща компания.

Предложението на "Демократична България" предвижда особеният търговски управител да се назначава за срок от шест плюс шест месеца, но да няма право да се разпорежда с имуществото на дружеството.

"Да, нашето предложение е за "Лукойл", но нашето предложение е такова, че да може да се използват тези текстове, за каквото и да е предприятие от критичната инфраструктура на страната", каза Ивайло Мирчев от ДБ.

Особеният управител ще се въвежда, ако рафинерията е нарушила правилата на Европейския съюз, на ООН или има вероятност да бъде спряно производството.

Борисов: Коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме по 1 лв. на българите от горивата

На днешното си заседание депутатите отхвърлиха и предложенията на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Първото за забрана на износа на нефтопродукти, а второто за компенсация на високите цени на горивата за бизнеса и хората чрез изземване на част от приходите на рафинерията в Бургас.

"Притеснява ме това, че ако няма закон, такъв какъвто ние предлагаме, оставяме всичко в ръцете и добрата воля на "Лукойл". Те сега обещавали, че ще внесат 100 млн. данък, догодина 700 млн", каза Делян Добрев, председател на енергийната комисия.

От финансовото министерство обаче разкритикуваха идеята, компанията да плаща на държавата разликата между уралския петрол и сорта брент.
БНТ