/ БГНЕС, архив
ГЕРБ би получила 24,8 на сто, а БСП - 20,5 процента, ако изборите бяха сега, показва проучване на "Медиана", представително за пълнолетното население на страната и проведено сред 1008 души между 1 и 6 юли.

Каква оценка дават българите на министрите от кабинета „Борисов 3“?

Обединените патриоти биха събрали 9,7 на сто, а ДПС - 8,3 процента. "Воля" биха получили 2,1 на сто, АБВ - 1,9 на сто. 22,3 на сто заявяват, че не биха гласували. Според социолозите краят на Европредседателството на България носи по-скоро разочарование и засилване на скептицизма.

62% от българите смятат, че Борисов се справя добре във външната политика
 
Според данните 37 на сто от анкетираните смятат, че ЕС ще успее да се съхрани в този си вид в рамките на следващите 10 години. На сериозен удар е подложена идеята за общност, солидарност, заедност. Едва 16 на сто смятат, че нещо подобно на "евроатлантическа солидарност" реално съществува.

„Барометър България“: Какво е доверието в кабинета в края на европредседателството?
 
Съвсем естествено, всичко това удря върху имиджа на управлението, което в последните месеци се легитимираше като деен участник в европейските процеси, ако по време на европредседателството наблюдавахме нараснал оптимизъм и доверие във властта, сега наблюдаваме обратния процес, отбелязват от "Медиана".

Алфа рисърч: ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП - от антиевропейската си реторика

Леко се увеличава песимизмът, разочарованието от властта, намалява оценката за нея, леко се увеличава желанието за предсрочна смяна на властта, коментират социолозите. Според данните 43 на сто биха искали правителството да изкара пълния си мандат, 29 на сто - да си ходи, а на 19 процента им е безразлично.

През 2017: Румен Радев е най-одобряваният политик

Над 55 на сто от всички избиратели заявяват, че е възможно да гласуват за една от двете несъществуващи политически партии - "партия на Слави Трифонов" и "партия на Румен Радев".
 
БТА