/ IStock
Членовете на Отделението за медицински науки при БАН, което включва едни от най-изтъкнатите специалисти у нас в областта на медицината и здравеопазването, са крайно разтревожени за застрашителното развитие на пандемията от коронавирусната инфекция у нас и по света. Вече над 43 милиона души са заразени в света и над 1 милион и 200 хиляди са починали, у нас - над 43 000 са заразени, от тях близо 2000 са здравни работници, над 2200 се намират на болнично лечение, а близо 1150 са починалите, се казва в становище от Отделението за медицински науки на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН за пандемията от COVID-19 у нас.

Академиците в медицинските науки от БАН коментират, че тези стойности ежедневно растат и прогнозите са наистина много тревожни, още повече като се има предвид и предстоящата грипна епидемия в края на годината. Огромно е отрицателното въздействие на пандемията не само върху здравето на хората, но и върху социалния и икономически живот в страната.

Специално трябва да се обърне внимание на ранните и късни последици от една коронавирусна инфекция, които могат да засегнат всички органи и системи на човешкия организъм. За съжаление все още има хора, които не разбират или отричат голямата сериозност на тази пандемия и създават много трудности в правилната, научно и практически обоснована борба с нея. Това налага пълно обединение на усилията на цялото общество, на всички държавни, общински и други публични институции, на всеки трезво мислещ гражданин за борба с коронавирусната инфекция. Професионално и морално задължение е да допринесем с нашия богат опит и експертиза за разбирането и овладяването на тази пандемия с голямо здравно, икономическо и социално значение, заявяват учените от БАН. И добавят, че е огромна информацията, която всеки ден се появява и обновява в публичното пространство относно механизма на възникване на инфекцията, за нейната диагноза и лечение, и особено за профилактиката.

Данните, които съобщават най-големите световни центрове, занимаващи се с проблемите на инфекциозните болести в света, каквито са СЗО, Центърът за контрол на заболяванията на САЩ, Европейският център за контрол на заболяванията, Университетът Джонс Хопкинс, САЩ, Институтът Паул Ерлих, Германия, и много други, категорично предлагат мерки и подкрепят политиката за ограничаване на пандемията чрез въвеждане на различни по характер и размер карантинни мерки, съобразно локалното или национално разпространение на инфекцията. Необходима е висока гражданска дисциплина и съзнание за носенето на маски на обществени места и на очилата, предписани за корекция на зрението, тъй като става въпрос за една въздушно-капкова инфекция, посочват учените от медицинските науки в БАН. И допълват останалите мерки, които трябва да се спазват - социална и физическа дистанция, с ограничаване на масовите обществени мероприятия, висока лична хигиена, особено с редовно миене на ръцете, тъй като вирусът може да се задържа дълго време върху различните повърхности, приемане на средства за подкрепа на имунната система, когато човек е още клинично здрав, с профилактична цел, за стимулиране на естествения, вродения имунитет, ограничаване на социалните контакти без необходима нужда, активно спортуване на открито, пълноценна храна с преобладаване на плодове и зеленчуци.

Спазването на всички тези мерки, които до сега активно се предлагат у нас, са единствените възможности за ограничаване на коронавирусната инфекция. Медицинската наука не разполага все още с нейното специфично, причинно лечение, истински безвредна и ефикасна ваксина също е проблем на бъдещето. Това, което можем всички, като общество и като отделни индивиди, е да проявим високо чувство на съзнание и дисциплина, и да спазваме тези основни изисквания, с което да намалим тревожното разпространение на инфекцията и последиците от нея, заявяват академиците от БАН. И отбелязват, че в това отношение много важна е ролята на институциите, отговорни за контрола за правилното реализиране на тези мерки. "В този смисъл изразяваме нашата подкрепа на водената политика от Министерството на здравеопазването и на Националния оперативен щаб, която е научно обоснована и единствено правилната към настоящия момент. Високо оценяваме активността на нашите колеги от другите звена на БАН, които с практическата си работа и компетентни изяви в медиите допринасят за правилното разбиране на коронавирусната инфекция и справянето с нея", се казва в становището от учените от медицинските науки в БАН.

Становището е подписано от акад. Богдан Петрунов, акад. Владимир Овчаров, акад. Ваньо Митев, акад. Дамян Дамянов, акад. Иван Миланов, акад. Лъчезар Трайков, акад. Николай Попов, акад. Петя Василева, акад. Радомир Радомиров, чл.-кор. Асен Гудев, чл.-кор. Григор Горчев, чл.-кор. Иван Митов, чл.-кор. Йовчо Топалов, чл.-кор. Николай Петров, чл.-кор. Николай Цанков, чл.-кор. Олга Полякова и чл.-кор. Чавдар Славов.