Имунологът акад. д-р Богдан Петрунов обясни колко важни и полезни са имуностимулаторите, но при едно огромно условие – ако се взимат, когато сме здрави. Те са изключително опасни, когато вече сме с коронавирус.

„В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Въпросът е доколко те са ефективни. Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет, а той има много мощни възможности да се справи с една инфекция”, заяви пред NOVA акад. д-р Богдан Петрунов и предупреди:

„Всички тези средства се взимат, когато човек е клинично здрав. Те са опасни, когато човек вече е с инфекцията на коронавируса, защото може да засилите цитокиновата буря”.

За себе си акад. Петрунов е предприел имунна стимулация с полибактериален имуностимулатор, който може да бъде намерен във всички аптеки у нас. На негова база са направени и много продукти.

Имунулогът прогнозира и кога ще започне имунизацията на българското население срещу COVID-19.

„За да влязат ваксините, те трябва да бъдат одобрени. Подадени са документи и се разглеждат, но мисля, че по-рано от пролетта на следващата година ние няма да започнем имунизацията на населението”, каза той и подчерта, че за ваксините срещу коронавирус, които са познати към момента, не знаем основни неща – предпазват ли от заразяване с вируса, ще намалят ли смъртността и дали предпазват от разпространение на инфекцията?

Нито една от фирмите не е отговорила на тези три важни въпроса. Няма никакво съмнение, че ще има повторно заболяване. Никой не може да каже какво ще е ефективността на имунитета, защото никой не го е видял. Никой не може да каже колко ще продължи имунитетът”, обясни акад. Петрунов.
nova.bg