/ iStock/Getty Images
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) със съдействието на Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане организира прибирането в страната ни на дете на година и половина, български гражданин. Това съобщиха от пресцентъра на ДАЗД. 

Детето e изоставено от биологичните си родители в Украйна веднага след раждането, като те са представили нотариално заверено съгласие да бъде дадено за осиновяване.

То ще бъде настанено в подходяща социална услуга. ДАЗД е уведомена за случая от посолството на България в Украйна. Информацията е, че органът за настойничество и закрила в град Киев не може да предприеме мерки и да полага грижи за детето. В условията на война в страната не може да се гарантира неговата безопасност.

„Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД, която посрещна детето и придружаващите го социален работник и медицинска сестра на Летище София. 

През октомври ДАЗД организира връщането в България на 10-годишно дете, български гражданин, оставено без настойник в Кипър. Миналата седмица три деца, обявени за издирване в Шенгенската информационна система, бяха върнати в Германия, като в операцията са участвали служители на ДАЗД. 
БТА