Адвокати искат имената на съдиите, с които Цветанов си говори
Адвокати искат имената на съдиите, с които Цветанов си говори / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Адвокати искат имената на съдиите, с които Цветанов си говори
50261
Адвокати искат имената на съдиите, с които Цветанов си говори
  • Адвокати искат имената на съдиите, с които Цветанов си говори

46 адвокати настояват публично да бъдат оповестени имената на съдиите, с които вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че разговаря ежедневно. Искането е посочено в отворено писмо до Висшия съдебен съвет, председателя на парламента Цецка Цачева и  европейския комисар по правосъдие Вивиан Рединг. Думите на Цветанов са казани в две интервюта от края на януари. Според адвокатите, за да се гарантира правото на справедлив процес е редно имената на тези магистрати да бъдат огласени.

В интервютата Цветан Цветанов казва, че  благодари на тези съдии, които ежедневно разговарят с него и са носители на промяната, както и че има много съдии, с които той комуникира ежедневно и които го подкрепят.

Един от инициаторите на писмото адвокат Емилия Недева обясни, че подобни неформални и чести разговори създават сред обществото съмнения в безпристрастността на много съдии. „Тъй като сме свидетели в последните две години на публично обявяване на успешни операции, проведени от МВР, ние трябва да знаем дали по всяка конкретна операция или по всеки похвален акт, с който министерството се гордее, има съдии, които са изразили своята подкрепа. Защото тези съдии не могат да се произнасят по никакви въпроси, свързани с тези конкретни операции, поради това, че са пристрастни”, заяви тя пред Дарик.

Миналата седмица председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова даде под съд вътрешния министър за клевета. Повод за това стана изказването на Цветанов, че тя работи в услуга на организираната престъпност и умишлено бави дела.