Адвокат по делото за радикален ислям: Не можеш да бъдеш осъден за религия, в която вярваш
Адвокат по делото за радикален ислям: Не можеш да бъдеш осъден за религия, в която вярваш / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не можеш да бъдеш осъден за религия, в която вярваш. Това заяви адвокат Владимир Радев в пледоарията си по делото за проповядване на радикален ислям. Адвокат Радев, който защитава четирима от подсъдимите Ахмед Абдрурахманов, Иззет Джалев, Мохамед Камбер и Али Хайредин, обяви пред Окръжния съд в Пазарджик, че основната част от обвиняемите живеят в Родопите и са ислямски проповедници.

Визирайки конкретни факти адвокат Радев обясни, че няма конкретни доказателства, които да подкрепят обвинението. В заключение Радев добави, че хората, които изповядват исляма, са с българско самосъзнание. Ако съдим тази, които са с българско самосъзнание, това за мен е недопустимо. Моля те да бъдат признати за невиновни, каза също Радев.

Пред Окръжния съд в Пазарджик адвокат Елвира Панкова, защитник на семейство Юсуф и Найме Горелски, съобщи, че няма събрани доказателства, че „Ал Уакф ал Ислями" е организация, това е фондация, която се е занимавала с благотворителна дейност. Тя уточни, че „Ал Уакф ал Ислями" е регистрирана като фондация в Софийски градски съд и е заличена през 2005 година. Адвокатът изрази категоричната си позиция, че няма доказателства, които да подкрепят обвинението, че Найме Горелска е наемала квартири.

Адвокат Панкова заяви в съда, че парите, които са иззети от дома на двамата подсъдими, в размер на 40-50 хиляди лева, са свързани с дейността на фирма, която е била на бащата на Найме Горелска. Подсъдимата е имала сключени 8 договора между нея и един от мобилните оператори, като тя е отговаряла за над 2 000 абонати, които са били в корпоративна група. Ползвала е отстъпка в размер на 15% от местната такса. За период от около четири години сумата, която е събрана, е в размер над 80 хил. лева. Юсуф Горелски е събирал таксите на тези абонати и ги е внасял в мобилния оператор, в резултат на което е ползвал и отстъпката.

Панкова каза още, че Найме Горелска е с висше образование, с чисто съдебно минало, а Юсуф Горелски има четири висши образования. И заради добрата репутация на семейството в обществото адвокат Панкова поиска двамата да бъдат признати за невиновни.

Предстои изслушването на адвокат Емил Велинов.