/ Thinkstock/Getty Images
Хората, чиито данни изтекоха от НАП, имат право на обезщетение
101989
Хората, чиито данни изтекоха от НАП, имат право на обезщетение
  • Хората, чиито данни изтекоха от НАП, имат право на обезщетение
Хората, чиито данни изтекоха от системата на НАП, имат право да потърсят обезщетение. Това заяви за Дарик адв. Явор Стойчев, чиято кантора е специализирана в областта на защитата на личните данни.

„Всеки администратор на лични данни трябва да предприеме необходими мерки, за да ги защити”, коментира адв. Стойчев и допълни, че „случилото към момента е свидетелство за недостатъчна техническа подготовка от страна на държавен орган”. 

НАП, ДАНС и МВР проверяват сигнал за хакерска атака на приходната администрация (ВИДЕО)

По думите му дали в случая е проявена престъпна небрежност предстои да установи прокуратурата. Изтеклите документи обаче съдържат не само финансова информация, но и данни, които се обработват от НОИ и НЗОК – т.е. информация с изключително чувствителен характер.

Ето защо според него физическите и юридическите лица, чийто данни станаха публично достояние, имат право да потърсят правата си и да претендират за обезщетение както за имуществени, така и за неимуществени вреди.

Програмист за хакерската атака срещу НАП: Хакерът вероятно е по-възрастен българин

На първо място хората да сезират Комисията за защита на личните данни, съветва адв. Стойчев. Ако се установи наличието на нарушение от страна на администратора, това произнасяне ще послужи на гражданите да претендират и за обезщетение и пред съда, допълни още той.

Цялото интервю с адв. Стойчев чуйте в прикачения звуков файл.