/ БГНЕС
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с досегашния аташе по отбраната на Сърбия у нас - подполковник Здравко Перич, и му изказа благодарност за личния му принос в развитието на двустранното военно сътрудничество, съобщиха от Министерството на отбраната.

Висока оценка за Военноморските сили след учението „Бриз 2020“ (СНИМКИ)

"Годишният план за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на двете държави дава отлична основа за поддържането на активни военни контакти между различни структури и формирования от състава на видовете въоръжени сили на Република България и Република Сърбия", е отбелязал началникът на отбраната.

Той посочил важността за нашите Въоръжени сили от съвместните участия във военни учения и тренировки със сръбските ни партньори, сред които се открояват бойните стрелби на подразделения на ВВС на България и на Сърбия на зенитния полигон "Шабла", участието на двете страни в ученията на Сухопътните войски Platinum Wolf и Platinum Lion, както и съвместни учения по линия на силите за специални операции. Адмирал Ефтимов е посочил също военното образование и обучение като сфера с потенциал за ползотворно развитие и сътрудничество.

Началникът на отбраната се спря на отражението на настоящата криза, предизвикана от COVID-19, върху формата и интензитета на съвместните дейности при необходимостта от спазване на противоепидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на вируса.

Каракачанов: Няма забавяне на проекта за F-16 заради COVID-19

"Бих искал да обърна внимание и да изкажа благодарност за положените усилия и от двете страни, за да се намали негативният ефект от пандемията върху планираните съвместни дейности", е казал Ефтимов.

В разговорите е било договорено двустранните военни контакти да бъдат задълбочени като на ниво началници на отбраната бъдат разменени визити. На срещата е бил представен новият аташе по отбраната на Сърбия у нас - подполковник Желко Симич.

Адмирал Емил Ефтимов му е пожелал успех и изказал увереност, че сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави ще продължи да се развива в духа на взаимното разбирателство и открития диалог.
БТА