Емил Ефтимов
Емил Ефтимов / БГНЕС
Неизправните ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия. Това заяви пред БНТ началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

"Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна", заяви той и подчерта, че няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на българската армия минимизират рисковете от конфликта в Украйна.

Гаджев: Даряването на дефектирали ракети няма да застраши българската противоракетна отбрана


"Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300".

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав - тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро, уточни Ефтимов.

Депутатите гласуват изпращането на С-300 на Украйна

По темата с дългоочакваните изтребители F-16, Ефтимов посочи, че 12 летци се подготвят за пилотирането им. "Старите МиГ-ове ще летят, докато пристигнат Ф-16. Ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана", посочи още той.