АБВ ще търси място в следващия парламент с леви политики
АБВ ще търси място в следващия парламент с леви политики / БГНЕС, архив

Грабежът на века беше КТБ. Това е мнението на новия председател на АБВ Константин Проданов, който изрази надежда президентът Румен Радев да разсекрети стенограмите от заседанията на политическите сили при предшественика му по този въпрос.

"Хубаво е хората да знаят какво наследство получават", коментира той дадените заявки за ревизия на кабинета "Борисов 2".

Проданов беше в Стара Загора, за да се срещне с членове и симпатизанти на партията. По думите му до дни се очаква да бъдат финализирани разговорите относно формата, по който АБВ ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Целта на партията ще бъде да съхрани досегашните си коалиционни партньори, в това число и "Гергьовден".

"Коалиционният формат ще бъде достатъчно широк, но с ясен акцент върху лявоцентристкото и патриотичното. Аз няма да се крия зад етикета "ляво" или да претендирам за монопол в това пространство, но политиките, които ще предложим ще са леви по съдържание и доста по-различни от тези, които лансират БСП", заяви Проданов.

"По отношение на данъчната система ние ще направим всичко възможно за възстановяване на необлагаемия минимум и за една по-умерена скала нагоре, за да се възстанови социалната справедливост", поясни той.

"Друга разликата между нас и БСП е и по отношение на ролята на държавата като инвеститор. Ние смятаме, че предлаганият инвестиционен фонд трябва да бъде значително увеличен, а инвестициите да се влагат в сектори с висока добавена стойност-ядрена енергетика, информационни технологии, фармация", допълни  Проданов.

Поне 15 депутати да има АБВ в следващия парламент е целта, която ръководството на партията си поставя.