АБВ, Народен съюз и „Гергьовден създават общ политически съвет
АБВ, Народен съюз и „Гергьовден създават общ политически съвет / БГНЕС, архив
АБВ, Народен съюз и „Гергьовден" създават общ политически съвет
87277
АБВ, Народен съюз и „Гергьовден" създават общ политически съвет
АБВ, Народен съюз и „Гергьовден" създават общ политически съвет
  • АБВ, Народен съюз и „Гергьовден" създават общ политически съвет
  • АБВ, Народен съюз и „Гергьовден" създават общ политически съвет

АБВ, Народен съюз и „Гергьовден" се обединяват в политически и парламентарен съвет. Идеята е заедно да излизат със законодателни инициативи и да осъществяват контрол върху изпълнителната власт. Според някои от депутатите в правилника на парламента имало пропуск, който не позволявал сформирането на нови парламентарни групи, но така и не стана ясно ще се опитат ли да поправят правилата.

Окончателният формат на съвета ще бъде готов до края на седмицата, но партиите в него няма да създават коалиция. Въпреки това депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев видя проблем в парламентарния правилник за случай като този.

Миналата седмица АБВ и Народен съюз проведоха среща в НС

"Един вопъл, един крясък срещу този за мен демократичен провилник за Народното събрание, който не дава възможности за официално формиране на нови групи или организации - нещо, което никъде мисля, че не би било допуснато", каза народният избраник.

Председателят на Народен съюз Светлин Танчев така и не обясни дали смятат да внесат предложения за промени в правилника. "Тук има много въпроси, които засягат и Конституцията и не съм сигурен, че в момента сме в състав, в който мога да отговоря на тези въпроси, но смятам, че не е нормално по този начин и с такива изкуствени пречки да се опитват някакви хора да се вкарват в някакви парадигми и начин на мислене", каза Танчев.

Политическият съвет не затваря вратите и за други партии, които желаят да се присъединят, и си поставят за цел да преразгледат внесените поотделно законодателни инициативи, за да паснат на общата им политика.