А. Кутев: Концесионните договори с фирмите за чистота да се прекратят
А. Кутев: Концесионните договори с фирмите за чистота да се прекратят / netinfo
Концесионните договори с фирмите за чистота „Волф” и ДИТЦ трябва да бъдат прекратени и пренаписани, след което да се търси изход от ситуацията, като най-добрият вариант ще е да бъде сключен концесионен договор с общинско предприятие, каза в предаването „Дарик кафе” общинският съветник от БСП Антон Кутев.

По думите му, вече има докладна в Столичен общински съвет, която вероятно ще бъде разгледана на следващата му сесия. Концесията няма да може да бъде развалена за по-малко от 7-8 месеца, в рамките на които да се проведат различни процедури. Ето какво още каза Кутев:

Фактът, че годишно около 80-90 милиона лева се събират от чистота, а 52 милиона лева се дават на концесионера, което означава, че остават едни 30-40 милиона, с които по закон не може да се прави нищо друго, освен да отидат за боклук. И ето ви едно сериозно обяснение защо започнаха да се появяват в столицата някакви фирми за балиране. Просто тези хора се усетиха, че тези пари не могат да бъдат усвоени по никакъв друг начин, освен по този. Това за мен е единственото обяснение защо се появиха тези неща – достатъчно висока такса „Смет”, която осигурява един много по-голям приход, отколкото е необходим за тези дейности, и оттук нататък те веднага измислиха, мнозинството, как да приберат тези пари.

Значи казвате, господин Кутев, че балирането не е необходимост, а някакъв начин да бъдат усвоени тези пари, които иначе няма как да бъдат оправдани?

Таксата се повишава, защото се повишава данъчната оценка, това е вярно, но точно затова ние взехме решение на вчерашния съвет промилът за такса „Смет” да бъде намален от 2,35 на 2,00 промила, което означава, че ние наваксваме това увеличаване на данъчните оценки.

Запитан за това дали общината не може да се намеси, ако се окаже, че парите не се придвижват така, както предвижда договора, Кутев отговори, че се опасява, че концесионният договор е така подписан, че общината не може да се намеси.