70% от следователите в България работят неефективно
70% от следователите в България работят неефективно / снимка: Sofia Photo Agency

Работата на 70% от следователите в България не е задоволителна, обяви във Варна директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. Според него системата е неефективна, защото дори за най-дребна кражба се стига до присъда едва след минаване през три инстанции. „Необходима е промяна в наказателния кодекс и класифициране на престъпленията в зависимост от тежестта им, като само по-сложните криминални случаи да се поемат от следователите”, предлага Найденов.

„Разследването на престъпления, извършени от служители на МВР, е добре да става от напълно независими магистрати, за да има безпристрастна оценка”, допълни шефът на Националната следствена служба.

По думите му, предстои реформа в Закона за съдебната власт, според която ще се закрият окръжните следствени служби и ще се изградят териториални отделения.

Общо 570 са следователите в България. През 2008 година са наказани трима от магистратите на Националната следствена служба, около 6-7 от столичното следствие и шестима от Варна.

Едното от наказанията в морската столица е дисциплинарно - със забележка на следовател от Окръжната следствена служба. При останалите пет случая от Варна магистратите не са спазвали сроковете си за работа, разследванията им са били некачествени, обясни директорът на Окръжната следствена служба в морския град Галя Бакалова.