500-метрово знаме за 100-годишнината на Съюза на офицерите от запаса
500-метрово знаме за 100-годишнината на Съюза на офицерите от запаса / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Националният флаг с дължина 500 метра разпънаха пред Паметника на Незнайния войн членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Така, и с полагане на венци и цветя пред паметника, те отбелязаха 100-годишнината на съюза. На събитието присъства и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков.

Церемонията пред Паметника на Незнайния войн, в която се включи и гвардейска част, е само един от акцентите в програмата, с която Съюзът на офицерите и сержантите от запаса отбелязва своя юбилей. Празненства за годишнината от основаването му има от няколко месеца и те се провеждат в цялата страна.

В събота в София имаше международна конференция с основна тема: „Ролята на офицерите от запаса в поддържането на резервните сили на армиите от НАТО”. С част от чуждестранните гости се срещна и министърът на отбраната Веселин Близнаков. Сутринта някои от тях получиха награди за изключителни заслуги на церемония в Централния военен клуб.

Малко след това от Националния дворец на културата тръгна шествие, в което се включиха много от софийските членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. По улиците на София те носеха националния флаг, с дължина 500 метра, който след това разпънаха на площада през Паметника на Незнайния войн.

Честването на 100-годишнината на съюза продължава следобед с концерт в зала „България”.