5 загинали и 29 ранени до момента след инцидента в Хитрино
5 загинали и 29 ранени до момента след инцидента в Хитрино / DarikNews.bg, Дарик Шумен

По последни данни петима души са загиналите, а 29 са тежко пострадалите при инцидента в Хитрино, съобщи на пресконференция в столицата министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

Шестнайсет от пострадалите са хоспитализирани в МБАЛ-Шумен. От тях шестима са преместени в лечебни заведения във Варна, а четирима са във Военномедицинската академия-Варна с различна степен на изгаряния и баротравми.

Двама от пострадалите са във варненската УМБАЛ "Света Марина" със съчетани травми - черепно-мозъчна и гръдна, деветима са оставени в МБАЛ-Шумен и в момента ги оперират, от тях четирима са в тежко състояние в реанимация, като състоянието на трима е критично.

Един от пострадалите е починал веднага след постъпването в МБАЛ-Шумен. Четирима са открити от екипите на "Гражданска защита" и "Спешна помощ" на мястото на инцидента, с което загиналите до момента са общо петима.

Други 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени. Още 10 пациенти са преминали през болницата със съвсем леки наранявания, охлузвания и рани и също са освободени.

За нуждите на пострадалите са осигурени общо 140 единици кръв и плазма от София и Варна, като те са на разположение в шуменската, и във варненската болница, информира министърът в оставка.

Петър Москов каза, че към момента системата е осигурила необходимото количество кръв.

Министърът в оставка информира още, че в София в момента всички центрове по хемотрансфузиология разполагат със списъци на доброволци, които даряват кръв, около 35 души са се отзовали в Шумен на призива на медиите да дарят кръв.