46 пожара вчера заради безотговорно палене на стърнищата
46 пожара вчера заради безотговорно палене на стърнищата / netinfo

Безотговорното палене на стърнища в страната е причината за големите пожари, които вчера изпепелиха повече от 10 хиляди декара земя, съобщават от МВР. От днес, по разпореждане на ръководството на министерството, служители на пожарната започват срещи с кметове на общини, населени места и кметски наместници, пред които ще се набележат допълнителни превантивни мерки.

46 са били пожарите само през вчерашния ден, съобщават още от МВР. Най-големият от тях обхвана горския масив между селата Голямо Бучино, Мало Бучино, Владая, Люлин планина, Драгичево, Бонсови поляни и беше загасен късно вечерта.

Общо 11 пожарни коли гасиха огъня в района. Другият голям пожар, възникнал около селата Ковачевци и вилна зона Ярема – община Самоков, също е бил загасен късно вечерта.

Само от двата пожара са унищожени около 11 700 декара горска и тревна площ, допълват от МВР. От началото на годината досега на територията на страната са възникнали общо 6929 пожара на сухи треви и 122 в горски фонд.

Унищожени са 2083 дка иглолистна гора, 3400 широколистна и 569 дка смесена гора. Причините за големия брой пожари са високи температури, засушаване, но основното е отношението на хората и необяснимото нехайство при палене на площи за почистване на терени.