39 натровени деца са приети в кюстендилската болница
39 натровени деца са приети в кюстендилската болница / DarikNews.bg, Дарик Кюстендил, Иво Кирилов

39 деца с хранително отравяне са настанени в болница "Н. Василиев" в Кюстендил. Те са част от група от 120 деца от София,Костинброд и Лозен, които били на зелено училище в Кюстендил. 10 от тях вече са изписани. Учениците били настанени в СПА хотел в града.

Първите деца са постъпили в болницата след 21.00 в сряда. Поставени са диагнози гастроентерит и гастроентероколит, съобщиха отМинистерството на здравеопазването. Все още обаче не е ясна причината за натравянето.

"Всички родители са уведомени. Две семейства дойдоха още през нощта, но се увериха, че всички мерки се взимат. Едното дори си тръгна обратно. Една от майките пък благодари за грижите. Около полунощ всички деца бяха спокойни и спяха. Първоначално бяха настанени в три отделения, а от тази сутрин са в едно - "Уши, нос и гърло", каза кметът на КюстендилПетър Паунов на извънредна пресконференция.

По думите му няма основания за притеснения за здравето на децата или за гражданите на Кюстендил. Той е бил в лечебното заведение до 2 часа през нощта. На място са били и директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков, директорът на Спешния център д-р Анелия Георгиева, шефът на РЗИ д-р Христо Кознички, както и инж.Стоян Саев, който ръководи областната инспекция по безопасност на храните в Кюстендил.

Менюто в хотела включвало за закуска пържени филии, а за обяд - супа топчета с палачинка. От същата храна са яли и учителите, които нямат оплаквания от дискомфорт.

Здравните инспектори от РЗИ-Кюстендил са взели проби от басейна на хотела, както и от всички водоизточници на място, включително и от предлаганата минерална вода. Проби за взети и от чешма в центъра на Кюстендил, където децата са пили вода през деня. Резултатите от пробите се очаква да станат известни до края на деня. Инспектори от Агенцията по безопасност на храните проверяват хранителните продукти в ресторанта на хотела.