25 години затвор постанови съдът в Разград за грабеж на бижута, завършил с убийство
25 години затвор постанови съдът в Разград за грабеж на бижута, завършил с убийство / снимка: DarikNews.bg, Разград

25 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване постанови Окръжен съд-Разград по делото за грабежа, придружен с убийството на бизнесдамата Румяна Генчева. С решението си магистратите не промениха обвинението, както настояваха Хари Хараламбиев и Румен Воденичаров - адвокатите на подсъдимия 27-годишния Алпер Хасан. Тяхната присъда бе доживотен затвор, но тъй като процесът се гледа при условията на съкратената процедура наказанието се намалява до 25 години затвор.

Съдът уважи изцяло неимуществените искове на наследниците на Генчева - 250 000 лв. за сина й Радослав Генчев и по 100 000 лв. за родителите й Донка и Румен Генчеви. Не уважи единствено имуществения иск на сина - да получи обезщетение на стойност 506,10 лв. заради откраднатите вещи - златна гривна и златни обеци. Съдът разпореди бижутата да се върнат на Радослав Генчев.

Точно те са предмет на грабежа, убиецът непосредствено след престъплението ги продал в заложна къща за 400 лв., по делото стана ясно, че той е имал страст към хазарта, не работел, а парите от роднините му, които го издържали, харчел предимно в игрални зали.

Присъдата на петчленния състав подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна в срок от 15 дни. Никоя от страните по делото не изрази категорично становище, че ще оспорва решението. Единствено бащата на убитата Росен Генчев коментира, че убиецът вся някога ще излезе от затвора и ще вижда слънцето как изгрява, а дъщеря му Румяна никога няма да го види.