Към 2 юни има нови 22 случая на COVID-19 от общо 1347 изледвани проби през изминалото денонощие. Общият брой достигна 2560. Това съобщиха на брифинг на националния оперативен щаб.

Активност има в 6 области на страната. В София, където висички констатирани случаи са амбилаторни, което означава, че не се нуждаят от болнично лечение. В Сливен - 9, В Ямбол - 4, Видин, Пазарджик и Перник по един.

Затвориха болнично отделение в Сливен заради заразени медици

Новозаразените са 13 жени и 9 мъже, както и 2 деца под 2-годишна възраст от София, които не се нуждаят от болнично лечение.

Сред медиците има 9 нови случая - двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари. Разпределени по области - в София има една медицинска сестра и 8 от случаите са в Сливен. 7 от тях работят в едно и също отделение в болница, която не приема пациенти с COVID-19.

Въпросното отделение в Сливен е затворено, ще се дезинфекцира и ще се изследват контактните лица, ще бъдат установени всички пациенти, минали през това отделение.

Някои малцинства са по-уязвими от коронавируса

Тези факти потвърждават огнищния характер на коронавирусната инфекция, таргетните групи и допускането на възникването на такива случаи при неглижиране на притивоепидемичните мерки, отбеляза доц. Димо Димов.

Единствените доказани ефективни методи за превенция са физическата дистанция, предпазните средства и дезинфекция, припомни Димов.

Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима

Двама души са починали за денонощието. Мъж на 77 години, който е лекар от Видин, починал е в София в болница "Св. Анна". Една жена на 67 години е починала в Пловдив, тя е изпратена от Пазарджик за лечение в Пловдив с исхемична болест на сърцето и хронично обструктивна белодробна болест. Починалите от коронавирус у нас до момента са 146 души.

Новоизлекуваните пациенти са 83, а общият брой на преборилите вируса е 1206. Към настоящият момент в болница има 132 души и само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение.