/ Thinkstock/Getty Images
20-годишен младеж е задържан за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от ГДБОБ.

Младежът е служител във фирма за киберсигурност и е тествал мрежи за сигурност и компютърни системи. Арестът е станал вчера следобед и според данните до момента младежът няма криминално досие.

След Съвета по сигурността: Разкриха подробности за хакерската атака срещу НАП

Предстои разследващите да анализират информацията от иззетите компютри на младежа, тъй като голяма част от нея е била криптирана. Именно в част от тези компютърни масиви разследващите намерили следа, която води към атаката срещу НАП.

Очаква се официална информация от властите да има по-късно.

Според говорителя на приходната агенция Росен Бъчваров, поръчителите на кибератаката са българи, но, по неговите думи, не се изключва възможността вътрешен човек да е помогнал на хакера. На въпрос дали базата данни на НАП е добре защитена, Бъчваров отговори, че първото и основно нещо, с което вече близо две денонощия се занимават разследващите органи, е да се оцени критичната инфраструктура в системата и да се види дали има и други слабости, които могат да бъдат уязвими.

Предполагаемият хакер, извършил атаката срещу НАП, с писмо и послание


„При създаването си през 2012 г. системата е създадена с отлична защита. През 2015 г. системата е модифицирана, за да се връчват определени документи, в резултат от което тя е станала уязвима, и това е пропуск на звеното, което се занимава с IT развойна дейност и с информационната сигурност”, допълни Бъчваров пред bTV.
 

Росен Бъчваров
БГНЕС, архив


 
Източени са данъчни декларации на физически и юридически лица, включително и политици, съобщи още говорителят на НАП. „Всички последици от оповестяването на тази информация са възможни”, така Бъчваров отговори на въпрос дали е възможно да започне шантажиране или изнудване на хора.
 
БТА