12 лекари специализанти ще получат стипендии „Теодора Захариева
12 лекари специализанти ще получат стипендии „Теодора Захариева / sxc.hu
12 лекари специализанти ще получат стипендии „Теодора Захариева"
54323
12 лекари специализанти ще получат стипендии „Теодора Захариева"
  • 12 лекари специализанти ще получат стипендии „Теодора Захариева"

12 лекари специализанти ще получават стипендия от 300 лева на месец в продължение на една година. Инициативата е на Центъра за защита правата в здравеопазването и е в памет на покойната Теодора Захариева. Кандидатите за стипендията е трябвало да напишат есе на тема „Защо си заслужава да остана да работя в България?".

По думите на председателя на Центъра д-р Стойчо Кацаров първоначално идеята е била стипендиите да бъдат раздадени на 10 човека, но заради добрите есета бройката е увеличена на 12. „Учредихме я в памет на Теодора Захариева, защото според нас е добре да се помни името. Това е един начин да се помни името й, а чрез него и каузата, която защитаваше. Дълго мислихме каква да е формата, под която да запазим името и каузата й по някакъв начин сред обществото и решихме, че може би най-удачно е тази форма - помагайки на лекарите чрез тях да помогнем на пациентите. Неслучайно учредяваме стипендията на лекари специализанти, не на студенти по медицина, защото по наша оценка там има много сериозен проблем", добави д-р Кацаров.

Теодора Михалова е специализант по пневмология. Тя приема мисията на Теодора Захариева за своя и се надява да успее да промени поне малка част от системата: „Много е лесно да каже човек - ето там е допусната грешка, там има някакъв проблем. Никой не си прави труда от време навреме да показва кои наистина са добрите специалисти. В деня, в който съм се захванала да работя медицина, идеята ми е била не да си окача дипломата на стената вкъщи, а с тази диплома на някой да помагам".

От Центъра за защита правата в здравеопазването се надяват още от следващата година да бъде увеличен броят на стипендиантите, както и размерът на стипендията.