Гюнтер Ферхойген: Пишете ни, ако бюрокрацията ви създава проблеми!
Гюнтер Ферхойген: Пишете ни, ако бюрокрацията ви създава проблеми! / netinfo

Пишете ни , ако бюрокрацията ви създава проблеми, призова европейските граждани заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, който отговаря за предприемачеството и промишлеността.

На уебсайта http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction европейците могат да се оплакват от бюрократични проблеми, както и да дават идеи как да бъде намален бюрократичният товар в Европейския съюз, уточнява БТА.

Според изчисления на Европейската комисия намаляването на бюрократичния товар може да спести на съюза поне 150 милиарда евро до 2012 г. Става дума най-вече за икономии в разходите, свързани с изпълнението на европейското законодателство и прехвърлянето и прилагането му в националните законодателства.

Преди няколко дни Европейската комисия обяви, че създава специална група, която ще предложи мерки за намаляване на административния товар. Групата ще бъде ръководена от Едмунд Щойбер, министър-президент на германската провинция Бавария. А днес комисията разгласи, че е възложила на консорциум от три компании да направя ново и по-точно проучване какви средства могат да бъдат спестени, ако бъде намален административният товар в Европейския съюз. Консорциумът, в който влизат "Cap Gemini", "Deloitte" и "Rambol Management", трябва да представи резултатите до края на тази година, а за работата си ще получи 20 милиона евро.

Посоченият сайт ще е на всички официални езици в Европейския съюз, сред които и българският. Той е подготвен на основата на опита, придобит от пускането на подобни сайтове в Белгия, Холандия и Великобритания. Европейската комисия редовно ще публикува както различни оплаквания, така и идеите за намаляване на тежестта на бюрокрацията.