/ БГНЕС
Свикано е извънредно заседание на Комисията по отбрана, обяви Атанаса Зафиров
Свикано е извънредно заседание на Комисията по отбрана. Това обяви Атанаса Зафиров от БСП.

"Управляващото мнозинство е на път да извърши поредното национално предателство, така както ви предупредихме преди известно време. Управляващите имат намерение да дарят последната защита над небето на София и ядрената централа, а именно зинитно-ракетните комплекси С300 на Украйна под формата на боеприпаси. Първо се подаряват боеприпасите, след което става ясно, че и самите комплекси са неизползваеми", уточни той. 

От партията настояват за оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Той уточни, че точката, която ще бъде разгледана от комисията е свързана именно с предоставянето на боеприпаси на Украйна. По думите обаче не е описано, какви точно ще бъдат те. 

Тагарев: Заделен е сериозен ресурс за оборудването и подготовката на армията

"Единственото, което са обяснили е, че това са боеприпаси с дефекти, но в същото време Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара такива боеприпаси. Ясно е, че се следва една логика на поведение, но различното тук е, че се вкарва като решение на НС, като забележете – в проекта за решение се цитира чл. 16, т. 9 от Закона за отбраната, гласящ, че парламентът упражнява контрол върху изпълнителната власт – никъде не пише, че кабинетът може да подарява боеприпаси и въоръжение", каза Зафирови и попита дали премиерът и МС са наясно с това, което се случва.