Народните представители в Комисията по отбрана решиха Министерският съвет, а не Народното събрание, да решава за оръжията, които се предоставят от България на Украйна. С това решение, Народното събрание няма да има думата по отношение на военната помощ, която ще се изпраща за Украйна.

Това решение се потвърди след като депутатите отхвърлиха Проект на решение за задължаване на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за ратифициране на подписаното на 3 януари 2023 г. в София и Киев Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Проекторешението е внесено от Корнелия Нинова и група народни представители и неговата цел е всяко решение за това каква военна помощ да бъде предоставена на Украйна да минава през решение на Народното събрание.

Комисията по отбрана реши: Даваме бронетранспортьори на Украйна

Депутатите отхвърлиха и Проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната.

И това проекторешение е внесено от Корнелия Нинова и група народни представители и цели ведомствените военновременни запаси, които се заменят и които МО предоставя на държавното публично предприятие се одобряват предварително от НС с решение. Предложението не беше подкрепено в комисия.
БГНЕС