Жечо Станков
Жечо Станков / БГНЕС, архив
Процесът на диверсификация на енергийните източници ще гарантира конкурентни цени на природния газ. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с ръководството и синдикатите от торовия завод „Неохим“ АД, на която присъстваха и представители на „Булгаргаз“ ЕАД. Той бе на посещение на предприятието по повод изразеното от работниците недоволство за предстоящи съкращения, наложени поради тежкото финансово състояние на фирмата.

ВАС разреши строителството на "Турски поток" през България


По думите на зам.-министър Станков правителството работи активно за осигуряване конкурентни цени на природния газ за българските битови и индустриални потребители. Той даде пример с подписаните  ключови документи за реализацията на междусистемната газова връзка (интерконектор) Гърция-България, които правят проекта необратим. „През тази година „Булгаргаз“ ЕАД за първи път осъществи алтернативни доставки на природен газ в размер на 300 млн. куб. м.“, подчерта Станков. По неговите думи това е оказало положително влияние върху цената на природния газ. Той подчерта, че цената на природния газ у нас се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране. С такова решение бе прието поевтиняване на суровината 1-ви октомври тази година.

Подписаха договора за заем за газовата връзка с Гърция


„От началото на следващата година предстои да заработи борсата за търговия с природен газ, която ще съдейства за по-конкурентни цени“, каза още заместник-министър Станков. „Булгаргаз“ ЕАД има подписан договор за доставки на природен газ от азербайджанското находище „Шах Дениз“ 2 в размер на 1 млрд. куб. м. годишно. „Това е една трета от потреблението на страната“, каза Станков. По думите му от изключително значение е гарантирането на конкурентоспособността на българските предприятия.

От 2015 г. до 2018 г. държавата е предоставила на индустриални предприятия безвъзмездно близо 75% от квотите за емисии на парникови газове. Също така от 2015 г. до сега от компонента „задължение към обществото“ в цената на електроенергията държавата е намалила над 8 млн. лева от разходите на торовия завод за електрическа енергия.
БГНЕС