Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
Теменужка Петкова и гръцкият й колега Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено споразумение за уреждане на данъчния режим с експлоатацията на газовата връзка между България и Гърция. Бе подписан също и договорът за заем между Европейската инвестиционна банка, по силата на който финансовата институция отпуска 110 млн. евро за проекта.

Отложиха с още 3 месеца наредбата за горивата

Бяха подписани още ред договори: Споразумение за пренос на газ, Изменение на акционерното споразумение в смесената компания с Гърция, Решение за увеличаване на капитала й и други.

"Денят е знаков, защото ще даде възможност да се реализира дългоочакван проект за целия регион на Югоизточна Европа, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Експерти искат регулация на пълненето на бутилки с пропан-бутан (ВИДЕО)

"Този ден ще промени изцяло облика на пазара за природен газ в региона и ще бъде гарант за енергийната сигурност на страните в региона. Извървяхме дълъг път, докато стигнем до днешния ден, който в никакъв случай не беше лесен. Благодарение на усилията на всички нас, на волята на правителствата на Гърция и България, на Европейската комисия, на нашите партньори от Азербайджан, САЩ и партньорите ни от ЕИБ това се случва. От подписаните документи става ясно, че проектът за изграждане на интерконектора между България и Гърция вече е необратим“, добави още Петкова.