Министър Николина Ангелкова
Министър Николина Ангелкова / БГНЕС
Къща за гости в курорта Свети Влас няма никакво основание да предлага туристическа услуга и ще бъде незабавно затворена. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка. Инспекцията е направена след подаден сигнал от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия, посочиха в съобщение от ведомството.

Къщата действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението й за категоризация е изтекло през 2015 година. Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите, в чиято компетентност е това, обектът да бъде запечатан веднага“, допълни министърът.

Къща за гости Свети Влас
БГНЕС

Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, КЗП, РЗИ и местната администрация са направили съвместна проверка на място. Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на община Несебър от 21 юни 2007 година, което е изтекло през 2015 г.

„Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения“, каза министър Ангелкова.

Къща за гости Свети Влас
БГНЕС

При проверката експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на познати, а не туристи, допълват от МС.
 
„Стартираме процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице - до 5 хил. лв.“, информира министър Ангелкова.
 
Тя добави, че заради факта, че обектът е функционирал без разрешителни, е сигнализирана НАП, за да се направи данъчна проверка и да се установят какви са постъпленията от тази незаконна и нерегистрирана дейност, пише още в съобщението от ведомството.

Къща за гости Свети Влас
БГНЕС

БТА