/ БГНЕС
Собствениците на обекта: Не са туристи, малчуганите са на познати
Министърът на туризма Николина Ангелкова поиска днес незабавно да бъде затворена къща за гости в Свети Влас, в която 25 деца били настанени на летен лагер при изключително лоши условия. "Хигиената е под всякакви критерии и норми, басейнът и водата са мръсни.

БГНЕС

В едната от стаите, в които би следвало децата да почиват се носеше непоносима миризма. Рамките на леглата бяха изпочупени“, каза Ангелкова, която лично извърши проверка на място след сигнал на родители. Собствениците на обекта пък обявили, че откритите сред мизерията деца не са туристи, а са отрочета на техни познати.

Продължават извънредните проверки на къщи за гости

”Къщата за гости няма никакво основание да предлага туристическа  услуга. Тя действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението й за категоризация е изтекло през 2015 година. Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите, в чиято компетентност е това, обектът да бъде запечатан веднага”, заяви Николина Ангелкова.

БГНЕС

Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация направиха съвместна проверка.

Специалистите установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на община Несебър от 21 юни 2007 година, което е изтекло през 2015 г. Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения, каза министър Ангелкова и допълни: "От някогашните две звезди днес няма и помен."
 

Откриха къща за гости, свързана със служител на фонд „Земеделие“

Стартираме процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице - до 5 хил. лв.”, информира тя. 

Обектът функционирал без разрешителни, подчерта Николина Ангелкова. За случая вече е  сигнализирана и Националната агенция за приходите, която да направи обстойна проверка, за да се установи какви са постъпленията от тази дейност. 

БГНЕС

Представители на РЗИ пък са съставили акт за нарушение заради липсата на здравословни и безопасни условия. Взети са проби и от водата в басейна, които ще бъдат изследвани, а резултатът от тях ще бъде ясен в следващите дни.

Министър Ангелкова бе категорична, че в такива случаи ще се действа безкомпромисно. Тя благодари на родителите, подали сигнала, и апелира всички да информират институциите при подобни случаи.