Забраниха опасните запалки в ЕС
Забраниха опасните запалки в ЕС / netinfo

Запалките, които нямат система за обезопасяване за деца, няма да могат да се продават в Европейския съюз, съобщи Франс прес, позовавайки се на Европейската комисия.

Решението за забрана на необезопасените запалки в ЕС беше взето през май 2006 г. от ЕК и подкрепено от страните членки. С него се въвежда задължението за поставяне на система за сигурност при 98 процента от запалките (с изключение на луксозните) и се забранява продажбата на запалки с вид, привлекателен за децата, така че те да ги вземат за играчки, мобилни телефони или храна.

"На производителите беше даден срок от десет месеца, за да пригодят продукцията си. За съвсем малко по-висока цена, възлизаща на няколко евроцента на запалка, производителите могат да подобрят доверието на потребителите и да допринесат за намаляване на големия брой пожари и злополуки", коментира европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева.

Кунева добави, че поради продължаващия внос на запалки от Далечния изток, по-специално от Китай, тя ще продължи сътрудничеството с китайските власти, за да се увери, че новите правила са напълно разбрани от тамошните производители и се прилагат.

Според ЕК всяка година в страните от ЕС загиват между 30 и 40 души при пожари, предизвикани от деца, играещи със запалки. Между 1500 и 1900 са ранените при такива злополуки.