Взети са всички мерки срещу птичи грип
Взети са всички мерки срещу птичи грип / netinfo

Взети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на птичи грип в България, коментира в парламента министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Той уточни още, че е засилен граничният контрол с Румъния въ връзка с появилата се там зараза. Ето какво каза министър Кабил:

Опасност винаги има, когато толкова близо до нашите граници има огнище на птичи грип, в момент около Тулча, това е на делтата на река Дунав. Нашите ветеринари анализират ситуацията и я наблюдават много от близо. Взети са всички възможни мерки в нашата страна, които ги вземаме за трета поредна година, откакто се появи птичият грип по нашите земи. Така че продължаваме усилията в тази посока да не допуснем да се появи огнище на територията на нашата страна. Очакваме със застудяване на времето по северните ширини да се увеличи прелетът към нашите езера около Шабла, Дуранкулак, около Варненското езеро, също и езерата около Бургас.

Заедно с това нещо миниторингът, наблюдението, вземането на проби чрез контролиран отстрел на единични екземпляри, за да можем да направим съответния мониторинг, също се прави и ще се прави и това е като практика всяка година. Надявам се да се предпазим от това заболяване чрез всички тези мерки.