Възобновяват плащанията към крайни бенефициенти по 4 мерки по САПАРД
Възобновяват плащанията към крайни бенефициенти по 4 мерки по САПАРД / netinfo

Министерският съвет прие Постановление за възобновяване на плащанията на средства към крайни бенефициенти по мерки "Инвестиции в земеделски стопанства", "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", "Развитие и разнообразяване на икономическите дейности и създаване на възможности за многостранни дейности и алтернативни доходи" и "Пазари на едро" по програма САПАРД от Националния план за развитие на земеделието и селските райони 2000 - 2006г. Това съобщи правителствената информационна служба.

Приемането на постановлението ще доведе до възобновяване на плащанията към крайните бенефициенти по програма САПАРД. Поради прекратеното от Европейската комисия възстановяване на извършените разходи по тези четири мерки на програма САПАРД, няма достатъчно налични средства от европейското съфинансиране по програма САПАРД за извършване на плащанията към крайните бенефициенти.

В тази връзка е необходимо на извънбюджетна сметка на Националния фонд към министъра на финансите да се осигурят 150 милиона лева от държавния бюджет за 2008 г. Те ще бъдат осигурени от икономии на разходите и/или преизпълнение на приходите по републиканския бюджет.

Предвид заложеното съотношение на европейско и национално съфинансиране от 75 на сто към 25 на сто на осигурените от държавния бюджет 150 милиона лева за европейско съфинансиране, съответстват 50 милиона лева национално съфинансиране, които са били предварително планирани и са налични в извънбюджетна сметка

на Националния фонд към министъра на финансите. По този начин осигуреният финансов ресурс за изплащане на субсидията към крайните бенефициенти по тези мерки, която включва европейско и национално съфинансиране, ще бъде в размер до 200 милиона лева.

Документът предвижда плащанията да се извършват съгласно многогодишното финансово споразумение между Европейската комисия от страна на Европейската общност и България по програма САПАРД (Специална предприсъединителна Програма за развитие на земеделието и селските райони в Република България), акредитираните и одобрени процедури за прилагане на програмата.