Възможността за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” бе обсъдена в НС
Възможността за отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” бе обсъдена в НС / netinfo
Правителството да разгледа във взаимодействие с ЕК възможността за пускането на спрените 3 и 4 блокове в АЕЦ „Козлодуй”. Това реши мнозинството в парламентарната комисия по енергетика на извънредно заседание. Становището до дни ще бъде обсъдено в пленарната зала. Депутатите изслушаха и енергийния министър Петър Димитров за ситуацията с газовата криза.

Катастрофа за българската икономика – така министър Петър Димитров определи загубите ни от газовата криза в размер на 170 млн. лв. „Това, за което някои терористични организации биха могли само да мечтаят, беше постигнато със спирането на подаването на газ за България”, заяви министър Димитров. Европейският съюз като наш партньор трябва да вземе мерки и да ни компенсира, като един от вариантите е да пуснем „Козлодуй”, обясни Петър Димитров. „Ние можем да осигурим работата на трети или на четвърти блок за около пет месеца. Приходите от работата ще бъдат някъде около 130 млн. лв.”, допълни министърът.

Димитров призова депутатите да подкрепят решение за отварянето на един блок от „Козлодуй”. С изключение на групите на НДСВ и ДСБ Комисията по енергетика в НС гласува правителството да обсъди възможността за повторно пускане на трети и четвърти реактор.

Депутатите приеха и решение кабинетът да предложи на европейските институции да преразгледат становището си по извеждане от експлоатация на наскоро затворени ядрени реактори с оглед на газовата криза.