Въпросът за 3 и 4 блок на АЕЦ не подлежи на преразглеждане
Въпросът за 3 и 4 блок на АЕЦ не подлежи на преразглеждане / netinfo
Въпросът за повторното пускане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” не подлежи на преразглеждане, такова политическо решение на ниво ЕС не стои. Това заяви при откриването на конференция в София на тема "Енергийни потоци в регионален и европейски аспект" ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис.

Майкъл Хъмфрис заяви още, че атомната енергетика е важна част от енергетиката на България и затварянето на блокове 3 и 4 е било тежко решение за страната ни.

България е наясно, че не може да се надява за преразглеждане на договора за присъединяване към ЕС и на очаква това. Затова се позоваваме на член 36 от самия договор, заяви министърът на икономиката Румен Овчаров.

Според Овчаров спасяването на 3 и 4 блок на атомната централа минава през анализ на реалното състояние в енергийния пазар в региона. Ако има криза в пазара, то страните от региона трябва да се обърнат към Европейската комисия и да поставят въпроса за двата блока.

Централата притежава всички документи за безопасност и единствената причина за затварянето на двата блока са чисто бюрократични процедури, които никой от Европейската комисия на този етап не желае да преразгледа, каза още Румен Овчаров.

Ако страната ни се провали в опитите да спаси двата реактора на атомната централа, то ще трябва да се търсят компенсации и ще продължи изпълнението на големите енергийни проекти в страната като АЕЦ „Белене”, Бургас – Александруполис и проекта НАБУКО.