Въпрос за 100 000 лв.: На какво се дължи спадът на борсата?
Въпрос за 100 000 лв.: На какво се дължи спадът на борсата? / netinfo

Резките движения тази сутрин на пазара доведоха до паника сред дребните инвеститори, които „на пожар” звъняха на посредниците си, използвайки единствения си жокер „Обади се на приятел”. Другият жокер - „50:50” влезе в употреба на участниците в пазара, според половината от които случващото се бе резултат от „мечия” тренд, обхванал световните борси, а другата половина - от панически разпродажби. В ролята на „Помощ от публиката” тази сутрин се явиха спекулантите, които според анализаторите набавят парични средства, защото имат заеми чрез репо сделки, които трябва да бъдат покрити. Тъй като най-новият жокер ”Смяна на въпроса” е за 200 хил. лв., засега никой от играчите на пазара не го използва.

Ето как те коментираха случващото се вчера и днес на борсата в отговор на анкетата на DarikFinance.bg:

Георги Бисерински, портфолио мениджър в „КД Секюритис”

В началото на сесията имаше масирани разпродажби по повечето позиции, търгувани на Българска фондова борса, в следствие на което водещите индекси отбелязаха значителен спад. BG-40 падна с над 10%, а SOFIX - с около 8%. Впоследствие търсенето се възстанови, като това се отрази и на котировките. Причината по-скоро е спадът на капиталовите пазари в международен аспект. Почти всички пазари днес са на минус. Това се отрази до голяма степен и в България. Когато индексите падат с толкова бързи темпове, както вчера и днес, повод за притеснение имат не само дребните, но и големите инвеститори. Имаме обаждания и от двете страни, но според мен няма ясни вътрешни причини за подобен спад и всичко се дължи по скоро на емоционални фактори. След вчерашния спад хората се притесняват, че той ще продължи и днес. От пазарът в момента излизат така наречените „горещи пари”, тези които не могат да чакат. Няма икономическа логика в това движение и се надявам отчетите, които излизат в края на месеца, да обърнат тренда.

Гено Тонев, портфолио мениджър на ДФ ЮГ Маркет Максимум

Отдавам спада на липсата на купувачи и сериозна паника сред инвеститорите. Говоря за по-дребните, тъй като нямам наблюдение за големите. Ако говорим за колективни инвестиционни схеми и фондове, при тях е обяснимо защо в момента не стоят при офертите купува. Защото всеки от тях е предвидил някакъв кеш, очаквайки при задълбочаване на корекцията, да има по-голяма нужда от ресурс, за да посрещне обратното изкупуване. Така че поне по настоящем едва ли много от колективните схеми купуват акции. Но смятам, че основната причина за спада беше паниката – чисто емоционална търговия. Със сигурност влияе и спадът на международните пазари.

Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана Трейдинг"

Може би главната причина, която стартира разпродажбите, е значително присъствие на продавачите, на големи банки, които посредничат на чуждестранни инвеститори, които продаваха основно акции от индекса SOFIX. Впоследствие се наблюдаваха разпродажби от много широк кръг инвеститори, предполагам, че чрез системата COBOS, т. е. обикновени спекуланти. Заради това се ускори спадът. Причините са няколко: затваряне на позиции на някои чуждестранен инвеститор, което впоследствие да е довело до паника при спекулантите или до необходимостта да набавят парични средства, защото имат заеми чрез репо сделки, които трябва да бъдат покрити и по този начин да се е разпространил спадът до доста широк кръг компании. И да припомня, че вчера също имаше спад. Доста спекуланти се включиха, купувайки акции, нещо което наблюдаваме през последните 2-3 месеца. Затова равнището на свободните парични средства на пазара е доста по-малък, отколкото през последните 2-3 месеца. По този начин, когато се предложи определено количество акции, които за днес бяха за около 10 млн. лв. оборот, няма кои да ги абсорбира и това води до силен спад.

Когато има движение на пазара от 5-8% инаги има притеснени хора, които да се обаждат и да питат какво става. И днес имаше. Аз не бих посъветвал някой сега да освобождава и да напуска борсата. Корекцията вече е много голяма, акциите са на нива, които бяха привлекателни за инвестиции преди година, а в същото време перспективите пред борсата са си същите. Не може да се говори за напускане на пазара, дори напротив. Съветвам клиенти, ако имат свободни парични средства, да преосмислят възможностите си за инвестиции, но предпазливо, защото все още никой не знае дали е достигнато дъното и кога ще бъде достигнато то. Прогнозирането на посоката на тренда изисква гадателски способности. Предполагам, че през следващите две седмици ще имаме някакво стабилизиране на цените, тъй като ще се публикуват отчетите за четвъртото тримесечие.

Борис Бонкин, инвестиционен консултант в Алианц България АД

Този спад, на който станахме свидетели днес и вчера, по-скоро е породен от панически разпродажби при по-дребните инвеститори. Нямам информация фондове или пенсионни дружества да са продавали. Дори днес доста фондове излязоха на пазара да купуват. Аз не виждам да е станало нещо страшно, нито нещо фундаментално да се е променило при самите компании. Вярно, че доста от тях бяха надценени, но имаше и подценени. В момента, личното ми мнение е, че има доста евтини компании на борсата. Сега предстои да видим дали сме прави спрямо годишните отчети. Ако отчетите са добри, това донякъде би могло да даде едно рамо на пазара. Дали обаче тези отчети могат да спрат това, което се случва като цяло, не бих могъл да кажа. Трябва да се има предвид и факта, че обемите, които днес минаха определено са много малки и не смятам, че може да се говори за срив. Това, което стана, е може би хубаво, защото инвеститорите свалиха розовите очила и вече ще гледат малко по-трезво. Те разбраха, че на пазара може не само да се печели, но и да се губи.

DarikFinance.bg