Вложители в КТБ преправили договорите си, за да вземат гарантираните 100 000 евро
Вложители в КТБ преправили договорите си, за да вземат гарантираните 100 000 евро / снимка: БГНЕС

Над 1000 вложители в КТБ са преправили преференциалните си договори за високи лихви, за да могат да вземат по 100 хиляди евро като редови вложители. В последния си работен ден пък квесторите са освободили огромни количества имущество.

Това е обявил на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата, цитирана от бТВ.

„От това, което знам от службите - и очаквам в следващите седмици развитие, са освобождавани имущества, но разбира се всичко това трябва да се документира, то е факт. В последните дни на квесторите са освободени огромни имущества, в последния работен ден на квесторите. Така че се надявам тук прокуратурата да си довърши заедно с ДАНС и МВР това, което правят. Ще стане ясно на обществото след две-три седмици. Освобождавано е имущество, преправяни са договори - над хиляда - защото, ако имаш преференциална лихва, не можеш да взимаш след това стоте хиляди евро, които ти се полагат, защото си се облажил от лихвите. А това са над хиляда души и на практика, преправяйки им договорите, те са получили по сто хиляди евро. И като го сметнах, е около сто милиона загубата, нанесена съответно на Фонда", допълва Борисов.

„Толкова стриктно спазваме закона и безкомпромисно, че ви моля просто да сте търпеливи две-три седмици. Ще стане това, което сега ви казвам, то е документирано, ще бъде превърнато в съдебни дела. Оперативно информацията вече я има и се работи по нея. Така че, да го знаете", казва още премиерът.