.
.
Правителството, бизнесът и синдикатите се обединиха против намаляването на ДДС за основните храни и лекарствата, предложено от парламентарната група на БСП. Единствено от КТ „Подкрепа“ се обявиха за ставка от 5 процента за брашно, хляб, мляко, яйца и месо и ставка от 9 процента за лекарства, по време на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество. Финансовият министър Владислав Горанов определи предложената промяна като най-грешният инструмент за постигане на справедливост и предупреди, че намаляването на ДДС ще изисква задължително вдигане на осигуровките. Депутатът от БСП Георги Гьоков, който представи законопроекта пред социалните партньори, посочи, че няма как при намаляването на елемент от производствената цена на продукт да не се стигне по неговото поевтиняване, макар и след известно време.
 
Нито една от работодателските организации не подкрепи законопроекта на БСП, с който се предлага намаляване на ДДС за брашно, хляб, месо, мляко и яйца на 5 процента от 1 януари догодина, както и на ставката за лекарствата - на 9 процента. Сред аргументите - работодателите искат запазване на данъчната стабилност и не са съгласни с увеличаването на печалбите на търговците.
 
„Страните, които прилагат не единна ставка, има повече възможности за данъчни злоупотреби, усложнено администриране - и за бизнеса, и за данъчната администрация“, каза Васил Велев от АИКБ.

БСП предлагат промени в четири ключови сфери
 
От КНСБ предложиха вместо диференциране на ДДС, да се намали общата ставка от 20 на 15 процента. За разлика от тях, от КТ „Подкрепа“ се обявиха за предложенията на БСП. Икономическият съветник Ваня Григорова обясни защо:
 
„Всеки път, когато се увеличава цената на електроенергията, чуваме бизнеса как се съпротивлява и говори за това, че цените на продуктите ще се увеличат. Това е обратният процес. От намаляването на единия от елементите на ценообразуването би трябвало да доведе в пазарна ситуация с работещи държавни институции до намаляване на крайната цена на продуктите“.

Фармацевт: Намаляването на ДДС върху лекарствата не е най-добрата стъпка
 
Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли възможността за данъчна реформа на парче и увери, че намаляването на ДДС няма до доведе до по-евтин хляб, а ще увеличи осигурителната тежест за работещите и бизнеса. Той посочи и чия е отговорността за диференциране на ставката в други държави:
 
„Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, нито един мой колега, финансов министър не е щастлив от това“, допълни Горанов.
 
Социалните партньори обсъдиха и законопроекта за публичните предприятия, предложен от Министерството на икономиката. Ресорният министър Емил Караниколов обяви, че оттегля текстовете, свързани с приватизацията и със сливането на агенциите за приватизация и за инвестиции.