Виктор Папазов: Май е дошло време да се инвестира
Виктор Папазов: Май е дошло време да се инвестира / снимка: Sofia Photo Agency

Интервю на Гергана Михайлова с председателя на Съвета на директорите на БФБ-София Виктор Папазов

Господин Папазов, утихна ли паниката и нормална търговия ли наблюдаваме днес, след историческия срив на индексите вчера?

Нормално е след такъв сериозен спад индексите да тръгнат нагоре. В края на краищата, ако към октомври и ноември е имало опасения, че пазарът е скъп или цените на някои акции са твърде високи, в началото на лятото това не е било така. Тоест, май е дошло време да се инвестира. За тези, които знаят какво правят и знаят как да инвестират. Аз съм сигурен, че на много хора в момента им е интересно и избират добри позиции. Предполагам, че цените на някои акции са достатъчно привлекателни вече.

Анализаторите правят корелации с кризата на световните пазари....

В Америка се срива пазарът. То от там идва. Защото българските инвеститори са сравнително малко. Когато чуждите инвеститори излязат от позиция с няколко милиона долара или евро, пазарът тук го усеща много болезнено.

А за малките играчи си има цяла теория. Тя се базира на следното: гледа се процентът на нестандартните партиди, които отразяват какво правят малките играчи. Те купуват на върха и продават на дъното. Малкият играч винаги купува, когато историята е изконсумирана, цените са се вдигнали до максимума и когато паниката е пълна, той продава, защото се вижда в чудо. Докато на големите играчи това им е работата. Те седят, анализират пазара, знаят защо купуват едни акции.

Пазарът в момента е точно на нивото си от месец юли миналата година. Тогава никой не говореше, че пазарът е надценен. Всички говореха, че е нормален и тепърва ни чака светло бъдеще.

Дали получилият се спад ще се отрази на намеренията на компаниите, изразили желание да излязат на борсата? Става дума за над 60 дружества. Може ли да има отдръпване от тяхна страна?

Възможно е да се отдръпнат дори и стабилни компании, които решат, че условията на пазара няма да позволят добър пласмент. Може и да решат да изчакат.

А какви са вашите прогнози за пазара?

Надявам се, че ще имаме добра година. Всичко е въпрос на перспектива, колко на далеч във времето гледаш. Такъв е пазарът, така върви- качва се, спада, и обратно.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

DarikFinance.bg