В ДКЕВР сметнали новата цена на тока да важи до 1 юли
В ДКЕВР сметнали новата цена на тока да важи до 1 юли / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Юлиана Иванова
62167
Юлиана Иванова
Валентин Терзийски
В ДКЕВР сметнали новата цена на тока да важи до 1 юли
  • Юлиана Иванова
  • Валентин Терзийски
  • В ДКЕВР сметнали новата цена на тока да важи до 1 юли

Въпреки съмненията за опасност от аварии ДКЕВР ще намали цената на тока с между 6 и 7 на сто от 5 март. Това стана ясно след обществено обсъждане на новите цени на електроенергията в енергийния регулатор. Председателят му в оставка Юлиана Иванова призна, че ДКЕВР се надява до 1 юли да няма нови спешни промени. Досега по закон цената на тока се променяше веднъж годишно, именно на 1 юли, но с поправки в Закона за енергетиката от последните дни на парламента стана възможно удовлетворяването на исканията на протестиращите още от началото на март.

Още преди да подаде оставка премиерът Бойко Борисов обеща намаление на цената на тока с 8% от 1 март. Спадът ще е с между 6 и 7 на сто за различните региони и ще е с четири дни по-късно. Как ще го усетят потребителите? Отражението на 100 лева сметка ще бъде между 6,50 и 7 лева в зависимост от това какъв микс ще направи потребителят - колко енергия ще ползва през деня и през нощта, коментира енергетикът Валентин Терзийски и допълни: „7 лева при 100 лева разход няма да направят нито един потребител по-богат или няма да му даде възможност да направи нищо в повече освен да купи примерно хранителни продукти за ден". По думите му, от друга страна, намалението създава предпоставка за аварийни ситуации и проблеми в цялата електропреносна мрежа.

Според Терзийски заради създалата се ситуация и ниското потребление на ток, може да се наложи преразглеждане на цената още преди 1 юли. На въпрос на Дарик дали има реална опасност от това, председателят на енергийният регулатор в оставка Юлиана Иванова отговори: „Засега се надяваме, че до 1 юли ще продължи този етап, но всичко е въпрос на анализи и информация. Продължаваме да работим", коментира тя.

Очаква се новите цени на тока да влязат в сила от утре, но след решението на енергийния регулатор на закрито заседание. Оттам увериха, че новите цени няма да нарушат микса на различните видове енергия и определиха като притеснително изключването на блокове от ТЕЦ-овете.