В Давос посочиха развиващите се страни като слабото звено на световната икономика
В Давос посочиха развиващите се страни като слабото звено на световната икономика / Guliver/Getty Images

Руският икономически всекидневник "Ведомости" насочва вниманието си към започналия вчера в швейцарското градче Давос Световен икономически форум.

Надеждите на участниците в срещата са свързани с развитите страни, а развиващите се пазари бяха посочени като слабото звено на световната икономика.

Вестникът припомня, че Международният валутен фонд е намалил прогнозата си за ръста на световната икономика за тази и следващата година с 0,2% съответно до 3,4 и 3,6%, но отбелязва, че това въпреки всичко е повече от показателите за миналата година - 3,1.

Цитирано е мнението на експерти, че финансовите пазари, "спаднали" в началото на годината, "прекалено остро реагират" на случващото се, но се признава, че развиващите се страни ги очаква сложен процес на адаптация.

Изданието обръща внимание на изказването на известния икономист Нуриел Рубини, който казва, че пазарите са "маниакално депресивни", след като преди година и повече са били "маниакално оптимистични".

Той не споделя мнението, че Китай го чакат големи трудности, но признава, че такива са очакванията на повечето пазари. Рубини описва още една неочаквана реакция на финансовите пазари - на спадането на цените на петрола.

Вместо да забелязват положителните последици (ръст на разполагаемите доходи в страните, които са големи потребители на петрола), инвеститорите очакват влошаване на търсенето като цяло в света заради икономически проблеми в развиващите се страни, много от които са силно зависими от износа на суровини.

Източник: БТА