В 11 области има монополно и картелно влияние, твърди Йордан Цонев
В 11 области има монополно и картелно влияние, твърди Йордан Цонев / Sofia Photo Agency
В 11 области има монополно и картелно влияние, твърди Йордан Цонев
66402
В 11 области има монополно и картелно влияние, твърди Йордан Цонев
  • В 11 области има монополно и картелно влияние, твърди Йордан Цонев

В 11 области в страната има картелни споразумения и монополно влияние, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. "В най-скоро време ще подготвим пакет от мерки в борба срещу монополите и картелите", заяви още Цонев на заседание на комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание.

"Ние ще подготвим пакет от мерки, който ще предвижда много сериозна атака срещу картелите и монополните споразумения. В това число договорите, които предоставят на потребителите, защита на потребителите ефективна от комисията за защита на потребителите със съответните правомощия за глоби, санкции и т.н.", коментира още Йордан Цонев.

Депутатът обясни, че пакетът ще включва и защита от неправомерно и непазарно наложени такси. "Таксите, които се налагат, някои от тях може да имат стимулиращ ефект, но някои от тях не могат да имат никакъв стимулиращ ефект, при положение че един монополист или стопански субект, който участва в картелно споразумение, налага такси върху предмета на основната си дейност. Това са такси, които би трябвало да бъдат включени в нормата на печалба и оттам да влизат като част от издръжката на съответната компания. Това е все едно да отидете в ресторант и освен сметката да платите такса готвене на готвача", подчерта Йордан Цонев.