US посланикът: Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи
US посланикът: Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи / снимка: БГНЕС
US посланикът: Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи
78552
US посланикът: Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи
  • US посланикът: Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи

Опитваме се да облекчим процеса на издаване на бизнес визи за българи, каза в Стара Загора посланикът на САЩ в България Марси Рийс и определи като добър факта, че всяко лято 7000 наши младежи се включват в летни бригади.

Програмата за по-свободен режим за пътуване на българи в САЩ се изготвя на базата на американското законодателство и е важно тези изисквания да бъдат спазвани, посочи още американският дипломат по време на регионална кръгла маса на тема "САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности", която се провежда в Стара Загора.

Марси Рийс откри бизнес-форум в Стара Загора и приветства участниците на български език като благодари за топлото посрещане по време на първата й официална визита в града и региона, „съчетаващ древна история и модерни технологии".

Според посланик Рийс България е привлекателно място за американските инвеститори с атрактивния си плосък данък, заплатите и добрите човешки ресурси и определи като добър бизнес обмена между двете страни за изминалата година.

Дипломатът даде висока оценка за работата и инвестициите на американските компании ЕЙ И ЕС и Контур Глобал ТЕЦ Марица изток-3. Водим активен диалог с НЕК и правителството за предоговоряне на договорите за дългосрочно изкупуване на ток. Нашата обща цел е да приключим преговорите по условията до края на март, посочи изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет и уточни, че финализирането на процеса ще отнеме няколко месеца.

„Пред членовете на Американската Търговска камара стои една цел: да се запознаем с местния бизнес, а той с нас, защото не може всичко да се случва само в столицата. Ние ще споделим с вас нашите знания, и когато чужд инвеститор ни зададе въпроса-освен София, какво друго да можем да му отговорим: страната и по-специално Стара Загора, елате да инвестирате", каза при откриването на регионална кръгла маса на тема "САЩ-България: Икономическо партньорство за повече бизнес възможности" изпълнителният директор на Американска търговска камара в България Валентин Георгиев.

Според кмета Живко Тодоров Стара Загора е сред водещите градове по показател бизнес развитие. „Партньорството между бизнеса и местната власт е много важно и полезно за всички граждани. Ние трябва да се стремим да постигнем високия западен и американски стандарт на живот и образование, за да задържим младите хора в България и в Стара Загора. Радвам се, че с посланик Рийс коментирахме възможността Тракийският университет в Стара Загора да си сътрудничи с американски висши училища, като по този начин ще създадем по-добри условия за старозагорските студенти. Този процес ще бъде ползотворен и за бизнеса в подготовката на качествени кадри за неговите изисквания, посочи старозагорският градоначалник.