Употребяваните коли до 6 000 лв. поевтиняват след месец
Употребяваните коли до 6 000 лв. поевтиняват след месец / netinfo

Цените на най-евтините автомобили втора ръка, които сега варират от 3 000 до 6 000 лв., ще паднат след Нова година средно с 1000 лева.

Новите коли, които сега са с 15% по-евтини от същите марки в Европа, няма да се вдигнат драстично, а изравняването на европейските и българските цени ще стане в рамките на 6-7 години.

Годишното поскъпване ще бъде в рамките на 2-3%. Прогнозата е на собственика на един от деветте големи автокомплекса в Пловдив Димитър Анастасов.

Според него по-чувствително увеличение след влизането в ЕС ще има само за по-новите коли “втора ръка” с цени над 10 000 евро. То е заради новата формула на пресмятане на ДДС, която в Европа се начислява върху стойността на автомобила, а не според мощността на двигателя, както е в момента у нас.

Анастасов прогнозира, че още следващата година заедно с автомобила българският потребител ще получава и пълния набор пакетни услуги, които се ползват в ЕС.

Гамата от услуги включва гъвкави схеми за лизинг; безплатен заменящ автомобил по време на пребиваването на собствения в автосервиза; застраховки, с които гаранционният срок може да бъде удължен от 3 на 5 години; бай-бек /обратно изкупуване/; безплатен паркинг за клиенти, които отсъстват продължително от града и не разполагат с гараж и дори хотел за гуми, където през зимата могат да се съхраняват летните, а през лятото – зимните гуми.