Търговете по US правила за военните бази у нас стартират догодина
Търговете по US правила за военните бази у нас стартират догодина / netinfo

Първите търгове за възлагане на поръчки по изграждането, обслужването и доставката на стоки и услуги за българо-американските бази у нас се очаква да стартират в средата на следващата година. Това заяви пред Дарик началникът на управление “Логистика” в Генералния щаб на Българската армия бриг. ген. Бойко Рабаджийски по време на специализирания семинар в Новотел „Пловдив” за обучение на български компании в американското законодателство в областта на обществените поръчки.

Според него процесите са се забавили, за да могат нашите фирми да усвоят сложните процедури на американското законодателство в областта на обществените поръчки, събрани в 800 закона. При търговете за базите в България българските компании ще се конкурират с мултинационални концерни, румънски и други чужди фирми, прогнозира бригаден генерал Рабаджийски.

Продължителността на договорите за обслужване и изграждане на военните бази, които ще се провеждат по американското законодателство, ще бъде различна, в зависимост от характера на доставката, но се очаква по-големите да са със срокове минимум три години.

През последните години български фирми са печелили по-малки поръчки за обслужване на американските въоръжени сили и са доказали, че могат да изпълняват поетите ангажименти, заяви директорът по доставките в Американската армия Марк Лумър. В четвъртък ще бъде обявено името на наша компания, която като подизпълнител ще зарежда щатските войници в Румъния с „Кока-кола”. Друг български производител има шанс да спечели доставките на минерална вода за американския контингент в Ирак.

15 пловдивски фирми, сред които Захарен комбинат “Кристал”, хотел “Лайпциг”, “Градски транспорт”, „ТЕД инвест”, БЕЛЛА холдинг, „Маджаров”, „Филкаб” и компании от каростроенето и климатичната промишленост присъстваха на семинара.